ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Представница  Омбудсмана за дјецу Републике Српске посјетила је данас Основну школу „Георги Стојков Раковски" у Бањој Луци и са ученицима од четвртог до деветог разреда одржала радионицу „Да ли знамо шта је насиље?".

Након уводног излагања о врстама и карактеристикама насиља, учесници су кроз скоро два школска часа активно учествовали у разговору на тему насиља, износили своје ставове и запажања, постављали питања, да би на крају кроз едукативну игру прошли разне ситуације у којима се могу наћи. Учили су да не требају да разговарају са странцима, да се пристојно понашају и изражавају и да на насиље не одговарају насиљем, те да се у ситуацијама кад су угрожени увијек могу обратити родитељима и наставницима. Сложили су се да вербално насиље често води ка физичком.

Посебно су били заинтересовани за разговор о сексуалном насиљу, како да реагују и коме да се обрате ако им неко шаље поруке непримјереног садржаја или ако се нађу у ситуацији која их узнемирава. До одговора се, кроз разговор, дошло заједнички.

Педагог школе је изразила жељу за будућом сарадњом са Институцијом, а дјеца су била задовољна дружењем и оцјенила да им је радионица била и занимљива и корисна.