ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Поводомн „Сосцијалног дана", већ другу годину канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини угостила је средњошколце. Ове године то су била четири ученика Гимназије „Филип Вишњић"  и по један ученик Медицинске и Пољопривредне школе. На тај дан средњошколци мијењају клупе „радним мјестима".

Представница Омбудсмана за дјецу упознала је „младе колеге" са улогом Институције, начином функционисања, рјешавања предмета, али и активностима на унапређењу положаја дјеце и младих у Српској, са посебним акцентом на талентовану дјецу.

Гости су признали да нису много знали о раду Институције, али, како кажу, „свиђа им што неко брине о њима". Занимало их је вршњачко насиље и како реаговати у тој ситуацији и како може помоћи Омбудсман.

С обзиром на то да су неки средњошколци већ на посљедњој години, разговарало се о њиховим амбицијама за будућност. Желе завршити факултет, а након студија, надају се да ће имати услове да  живе и раде у Српској.

Ово је било једно занимљиво искуство, како за средњошколце тако и за представнике Омбудсмана, јер су сви заједно научили нешто ново.