ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У оквиру едукативних радионица „О твојим правима у твојој школи" представница канцеларије Омбудсмана за дјецу из Бијељине посјетила је Основну школу „Вељко Чубриловић" у Прибоју.

У разговору са директором, сазнали смо да школу похађа 139 ученика у централној школи у Прибоју и у двије подручне школе у селима Липовице и Пељаве (које похађају ученици до петог разреда). Настава се одржава само у првој смјени, у 11 одјељења. Школа има дугу традицију, а недавно су, према ријечима директора, од породице Вељка Чубриловића (чије име носи школа) добили на поклон његову библиотеку и неке личне ствари, од чега су направили сталну изложбу, а књиге уврстили у књижни фонд школске библиотеке. У школи немају значајнијих проблема у вези са вршњачким насиљем, али имају проблем са регулисањем трошковима превоза ученика.

Едукативна радионица „Да ли знамо шта је насиље?" организована је са ученицима VI-1 разреда, који броји 15 ученика. Малишани су били веома расположени за разговор, износећи  примјере о свим врстама насиља. У отвореној комуникацији су признали да понекад кажу ружну ријеч другу из разреда, али и да се веома брзо помире. Кроз игру улога представили су физичко и психичко насиља, а потом су упознати са одредбама Протокола о поступању у случају да препознају или доживе вршњачко насиље.

Ученицима се радионица свидјела и позвали су представнике Институције да опет дођу и да се разговара и на неке друге теме.