ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Почетком октобра мјесеца традиционално се обиљежава „Дјечија недјеља". То је прилика да се укаже на важност препознавања потреба сваког дјетета и адекватног реаговања у свим ситуацијама у којима се дјеца нађу на свом путу одрастања.

Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Министарством здравља и социјалне заштите организовало је централну манифестацију обиљежавања „Дјечије недјеље" у Административном центру Владе Републике Српске у Бањој Луци.

Ове године „Дјечија недјеља" обиљежена је под слоганом „Моја седмица, моја година"а један од циљева обиљежавања је подизање друштвене свијести о унапређењу примјене Конвенције Уједињених Нација о правима дјетета.

Присутнима су се обратили представници министарстава, наглашавајући да је породица изузетно важна за развој дјеце али да права и потребе дјеце треба помињати не само у „Недјељи дјетета" него да њихова права буду обавеза свих институција и организација који раде у заштити права и едукације дјеце сваки дан.

Присутнима су презентована истраживања под називом „Бонтон у комуникацији с особама са инвалидитетом" с нагласком на то колико је битан начин на који комуницирамо са особама оштећеног слуха, вида,... уважавајући њихову личност и односећи се према њима са поштовањем и „Инклузија, васпитање и образовање за свако дијете", гдје је посебан утисак на све присутне оставио податак да је сваке године све мање дјеце која се уписују у школе, али да је све већи број дјеце са потешкоћама у развоју.

Писутне су игром и пјесмом забавили и малишани ДНШ „Звјездице" и добили највећи аплауз, а за најбоље литерарне радове дјеци су представници Министарства породице, омладине и спорта уручили вриједне награде.