ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", а и  поводом „Дјечије недјеље", данас је представница Омбудсмана за дјецу Републике Српске посјетила Основну школу „Вук Караџић" у Требињу.

У разговору са в.д директора информисани смо да ова васпитно-образовна установа испуњава све услове за редовно одвијање наставног плана и програма, да се током последњих неколико година спорадично обављала реконструкција отвора на школској згради, гријања, мокрих чворова, да се управа школе понаша са пажњом доброг домаћина у смислу одржавања задовољавајућих стандарда, али да су неопходна и даља улагања у циљу унапријеђења услова боравка и образовања дјеце. Посебно наглашавају да су поносни на ученике који се истичу у наставним и ваннаставним активностима. Школа броји укупно 810 ученика.

Разговор на тему „Да ли знамо шта је насиље?" обављен је са по једним одјељењем ученика VI и VII разреда, у коме су се ученици упознали са основним надлежностима Омбудсмана за дјецу, одредбама УН Конвенције о правима дјетета и одредбама Протокола о вршњачком насиљу и насиљу над дјецом. Ученици су активно учествовали у радионици, исказали интересовање за ову тему и како кажу сазнали нешто више, а посебно су се похвалили чињеницом да у њиховој средини влада другарство и поштовање.