ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У оквиру едукативних радионица „О твојим правима у твојој школи" замјеница омбудсмана за дјецу из канцеларије Бијељина посјетила је ЈУ Основна школа „Петар Кочић" у селу Бродац.

У разговору са управом сазнали смо да школу похађа 400 ученика, распоређених у 24 одјељења, те да имају и инклузивну наставу. Стручни тим школе чине педагог и дефектолог. Истакли су да је у школи забрањена употреба мобилних телефона, а да ученици у случају хитности и потребе, телефон могу користити у канцеларији педагога, секретара, као и на портирници.

У другом дијелу посјете, са ученицима VII-1 и VII-2 разреда који броје око 30 ученика, одржана је едукативна радионица „Да ли знамо шта је насиље?". Малишани су били веома расположени за разговор, а највише интересовања показали су за тему физичког, вршњачког насиља која је и била у фокусу „игре улога". Научили су како да се заштите и коме да пријаве насиље, без обзира гдје и од кога се дешавало.

Замјеница омбудсмана за дјецу посјетила је и остале малишане по учионицима како би им  пожељела срећну „Дјечију недјељу" и кратко  скренула пажњу на њихова права, али и обавезе.