ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи", као допринос обиљежавању „Дјечије недјеље", представници Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој организовали су радионицу за ученике Гимназије „Јован Дучић".

Радионицу су водили млади савјетници омбудсмана за дјецу, који су своје вршњаке - чланове Савјета ученика и заинтересоване ученике упознали са основним карактеристикама насиља, а након тога су се кроз разговор фокусирали на вршњачко насиље. Учесници су кроз примјере из своје околине дискутовали о различитим облицима насиља, а нарочито о све присутнијем насиљу путем мобилних телефона и друштвених мрежа, као и о посљедицама које оно може да остави на жртву.

Радионица је била врло успјешна, о чему свједочи и то да су два ученика изразила жељу да се укључе у Мрежу младих савјетника омбудсмана за дјецу, истаканувши интерес за овакву врсту ангажмана у заједници. Уз жељу да се вршњачке едукације наставе, координатор Савјета ученика и представник Омбудсмана договорили су наставак сарадње.