DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

U okviru aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi", kao doprinos obilježavanju „Dječije nedjelje", predstavnici Ombudsmana za djecu iz kancelarije Doboj organizovali su radionicu za učenike Gimnazije „Jovan Dučić".

Radionicu su vodili mladi savjetnici ombudsmana za djecu, koji su svoje vršnjake - članove Savjeta učenika i zainteresovane učenike upoznali sa osnovnim karakteristikama nasilja, a nakon toga su se kroz razgovor fokusirali na vršnjačko nasilje. Učesnici su kroz primjere iz svoje okoline diskutovali o različitim oblicima nasilja, a naročito o sve prisutnijem nasilju putem mobilnih telefona i društvenih mreža, kao i o posljedicama koje ono može da ostavi na žrtvu.

Radionica je bila vrlo uspješna, o čemu svjedoči i to da su dva učenika izrazila želju da se uključe u Mrežu mladih savjetnika ombudsmana za djecu, istakanuvši interes za ovakvu vrstu angažmana u zajednici. Uz želju da se vršnjačke edukacije nastave, koordinator Savjeta učenika i predstavnik Ombudsmana dogovorili  su nastavak saradnje.