ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У оквиру циклуса активности „О твојим правима у твојој школи" представнице Омбудсмана за дјецу Републике Српске из канцеларије Бијељина посјетиле су Основну школа „Филип Вишњић" у Доњој Трнови.

Доња Трнова је мјесто рођења српског гуслара Филипа Вишњћа, а школа датира још из IX  вијека и недавно је реновирана. Објекат оставља утисак доброг споја модерног и традиционалног стила.

У првом дијелу посјете, са директором школе разговарало се о најчешћим проблемима са којима се сусрећу. Школа броји 207 ученика који су распоређени у 19 одјељења и раде само у првој смјени.

У другом дијелу посјете одржана је едукативна радионица „Да ли знамо шта је насиље?" са ученицима VI-1 и VI-2,  укупно 16 ученика. Ученици су тему насиља схватили веома озбиљно, те су кроз игре улога приказивали и описивали насиље, а на крају сви заједно закључили коме треба да пријаве насиље. Као прве особе којима би се јавили, навели су родитеље и разредног старјешину.

На крају радионице сви смо се сложили да је било веома занимљиво, те су ученици предложили да  представници Омбудсмана поново дођу у њихово село и њихову школу.