ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, посјетио је Средњошколски центар „Јован Цвијић" У Модричи и са члановима Савјета ученика одржао радионицу из овогодишњег програма „О твојим правима у твојој школи".

На састанку са директорицом Центра, који је претходио радионици, разговарано је о раду ове установе и о текућим питањима и проблемима са којима се сусрећу, али и о будућој међусобној сарадњи и активностима са циљем упознавања ученика с њиховим правима и обавезама.

На радионици на тему „Да ли знамо шта је насиље?", ђаци су признали да нису имали прилику да се упознају са радом Институције, па су пажљиво саслушали информације о надлежностима и начину рада Омбудсмана за дјецу. Врло брзо су се активно укључили у дискусију и својим питањима и примједбама показали да им јe тема занимљива и да већ доста знају о врстама, узроцима и посљедицама насиља. Сматрају да се вршњачко насиље све чешће догађа, а да је вербално и психичко насиље чешће изражено у односу на остале облике и да се најчешће врши кроз групни напад на жртву. Мишљења су да насилници настоје да се таквим понашањем докажу и истакну у свом друштву и да на себе скрену пажњу.

Сматрају да је разговор на тему насиља увијек користан, истакли су да ће сазнања и запажања која су стекли на радионици пренијети вршњацима на часвима одјељенске заједнице, те су предложили да се радионица са сличном темом поново одржи.