ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи", представница Омбудсмана за дјецу посјетила је Пољопривредно-медицинску  школу.

У првом дијелу посјете разговарала је са директором и стручним тимом о раду  школе и најчешћим проблемима са којима се сусрећу. Школа броји 1050 ученика, разврстаних у 41 одјељење, са великим бројем смјерова (здравствени, пољопривредни, сточарски, воћарски, прехрамбени...), од којих су неки прилагођени и за ученике са сметњама у развоју. Према ријечима директора влада  много веће интересовање за упис ових ученика у односу на капацитет школе. Истакнуто је да им је проблем и ангажовање и финансирање персоналних асистената за те ученике.

У другом дијелу посјете организована је радионица „Да ли знамо шта је насиље?", којој је присуствовало 18-оро ученика I-9 разреда (смјер воћари и виноградари) међу њима и три ученика који наставу похађају на инклузивном принципу. Ученици су активно учествовали у радионици, наводећи примјере насиља које су препознали током основношколског образовања, те кроз игре улога представили врсте насиља.

На крају су се сложили да им је било јако занимљиво, да су научили како треба да поступају кад препознају насиље, те изразили жељу да се сличне радионице и са неким другим темама, поново одрже у  њиховој школи.