ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Поводом обиљежавања „Дјечије недјеље", у организацији Омбудсмана за дјецу, у Бања Луци је данас одржан округли сто на тему „Дјеца у хранитељству у Републици Српској-Породица је потребна сваком дјетету", на којем су презентовани резултати истраживања о хранитељству у Републици Српској.

Хранитељство је облик збрињавања дјеце без родитељског старања, којима властита, односно породица поријекла не може пружити одговарајућу бригу и старање. Овакав начин збрињавања погодан је, како за дјецу без родитеља или дјецу која су остала без адекватног родитељског старања, тако и за дјецу чији је развој у властитој породици ометен из различитих разлога.

Циљеви истраживања били су анализа домаћег законодавста и усклађеност са међународним стандардима у области хранитељства, анализа примјене прописа који се односе на дјецу у хранитељству, и стања у области хранитељства у Републици Српској, као и промоција хранитељства.

Округлом столу су присуствовали стручњаци из центара за социјални рад, министарства, невладиног сектора и хранитељи. Учесници су истакли значај хранитељства, размјенили искуства у овој области и изнијели проблеме с којима се сусрећу.

Заједнички је закључак да овом виду збрињавања дјеце треба посветити више пажње и створити услове за што квалитетније рјешење за свако поједино дијете.