DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Povodom obilježavanja „Dječije nedjelje", u organizaciji Ombudsmana za djecu, u Banja Luci je danas održan okrugli sto na temu „Djeca u hraniteljstvu u Republici Srpskoj-Porodica je potrebna svakom djetetu", na kojem su prezentovani rezultati istraživanja o hraniteljstvu u Republici Srpskoj.

Hraniteljstvo je oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, kojima vlastita, odnosno porodica porijekla ne može pružiti odgovarajuću brigu i staranje. Ovakav način zbrinjavanja pogodan je, kako za djecu bez roditelja ili djecu koja su ostala bez adekvatnog roditeljskog staranja, tako i za djecu čiji je razvoj u vlastitoj porodici ometen iz različitih razloga.

Ciljevi istraživanja bili su analiza domaćeg zakonodavsta i usklađenost sa međunarodnim standardima u oblasti hraniteljstva, analiza primjene propisa koji se odnose na djecu u hraniteljstvu, i stanja u oblasti hraniteljstva u Republici Srpskoj, kao i promocija hraniteljstva.

Okruglom stolu su prisustvovali stručnjaci iz centara za socijalni rad, ministarstva, nevladinog sektora i hranitelji. Učesnici su istakli značaj hraniteljstva, razmjenili iskustva u ovoj oblasti i iznijeli probleme s kojima se susreću.

Zajednički je zaključak da ovom vidu zbrinjavanja djece treba posvetiti više pažnje i stvoriti uslove za što kvalitetnije rješenje za svako pojedino dijete.