ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи" представници Омбудсмана за дјецу одржали су радионицу у Грађевинској школи у Бањој Луци, под називом „Да ли знамо шта је насиље?".

Чланови Савјета ученика активно су учествовали у расправи, изражавајући своја мишљења и постављајући питања. Посебно им се свидјела игра „Шта ако", у којој су кроз интеракцију једних са другима показали завидан ниво креативности и знања. У примјерима су успијевали препознати о којим врстама насиља је ријеч и како на одговоран начин приступити проблематичним ситуацијама, коме се обратити у случајевима да се такве ситуације догоде. Посебно смо разговарали о психичком насиљу, гдје су се сложили да су дјевојчице те које су склоније тој врсти насиља, да су лијепе ријечи злата вриједне, те да говорећи ружно о другима у ствари говоримо ружно о себи.

Након радионице, ученици су рекли да им је разговор био користан и да ће своја запажања пренијети вршњацима на часвима одјељенске заједнице, гдје ће моћи и са осталим другарима отворено да разговарају о теми насиља. Исказали су жељу да се опет дружимо неком другом приликом.