ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У понедјељак 2.септембра ће школско звоно у свим основним и средњим школама огласити почетак нове школске године.

Сваки почетак нове школске године је радост и брига и за дјецу и за родитеље. Ученици са нестрпљењем очекују почетак нове школске године, радују се сусрету с друговима, наставницима и брину да ли ће одговорити изазовима које нови разред поставља пред њих.

Они најмлађи, који ће први пут сјести у школске клупе, пуни су очекивања, радују се новим друговима, првом учитељу, новим знањима, требају подршку и родитеља и учитеља како би њихов први сусрет са школом на најбољи начин обиљежио нови и најљепши период у њиховом одрастању.

За остваривање циљева образовања, посебно је важан партнерски однос родитеља и школе који се заснива на сталној сарадњи и комуникацији, међусобном уважавању и заједничком доприносу успјеху сваког дјетета. Зато, на почетку нове школске године треба искористити све могућности да то партнерство буде дио школске праксе, јер само тако ћемо одговорити на потребе дјеце и осигурати да њихов најбољи интерес буде заједнички приоритет.

Сви запослени у образовном систему имају одговорност да у датим условима учине максимално могуће да се свако дијете сваки дан у школи осјећа прихваћеним и једнако вриједним и да сваки дан у школи прати радост првог дана школе.

Свим ученицима, родитељима и наставницима желим срећан почетак нове школске године.

 

Омбудсман за дјецу

Драгица Радовић