ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У Сарајеву је данас у организацији УНИЦЕФ-а одржана завршна конференција програма  „Трансформација институција за збрињавање дјеце и превенција раздвајања породица", на којој су презентовани резултати рада на програму, закључци завршне евалуације програма и препоруке за наставак активности.

Учесницима конференције обратили су се и високи званичници, гдин. Khaldoun Sinno, замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ и гђа. Afshan Khan, директорица УНИЦЕФ-овог Регионалног уреда за Европу и Централну Азију.

На конференцији су представници владиних институција и невладиног сектора говорили о активностима које су реализоване у претходном периоду и посебно о кључним постигнућима на програму и примјерима добре праксе у остваривању права сваког дјетета-права на живот и одрастање у породици.

Свако дијете треба породицу. И дијете које нема породицу, или она није у могућности одговорити на потребе дјетета и своје родитељске обавезе-опет треба породицу. Зато је важно јачати систем хранитељства и омогућити право на породицу сваком дјетету, за кога се у одговарајућем поступку утврди да је овај облик збрињавања у његовом најбољем интересу.

Из Институције омбудсмана за дјецу конференцији је присуствовала Нада Граховац.