ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту започео је реализацију пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске 2019.године".

Пројекат се  реализује од 2002. године и у претходних 17 година обухватио је преко 30 000 лица - дјеце и пратећег особља из свих општина Српске. Циљне категорије су  прије свега дјеца вуленарабилних категорија: дјеца из социјално угрожених породица - корисници права из социјалне и дјечије заштите, из вишечланих породица,  из породица борачке популације, дјеца са сметњама у развоју и хроничним здравственим сметњама, као и из породица чији су родитељи инвалиди. Са малишанима из осјетљивих категорија, у смјенама на инклузивном принципу, учествују и посебно надарена дјеца, талентовани спортисти и др. Управо та различитост је највећа вриједност Пројекта и у функцији је остваривања задатих пројектних циљева: развијању осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи без обзира на разлике, социјализацији дјеце у сваком смислу, али и пордшка родитељима који су у пратњи дјеце са сметњама у развоју.

У наредне три године реализација Пројекта ће бити, као и у претходном периоду, у услужном простору Омладински хостел „Ужице" у Бечићима, општина Будва.

Програмске активности ће се реализовати у периоду од 20.05 до 21.09.2019. године у укупно четрнаест смјена, од чега је тринаест десетодневних, а једна (прва) осмодневна смјена. Очекивани обухват Пројектом је 2000 лица.

Омбудсман за дјецу Републике Српске ће и ове, као и претходних година, пратити ток и реализацију пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске".