ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Поводом „Међународног дана породице", у организацији удружења грађана  „Породични круг" из Бијељине, у сарадњи са Омбудсманом за дјецу Републике Српске и ЈУ „Чика Јова Змај" у Центру за културу у Бијељини, организована је панел дискусија на тему „Васпитно-образовни радници као подршка породици у кризи".

Панел дискусији су присуствовали стручни радници из установа у Граду Бијељина - Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, представници школа и вртића, Педагошког завода Републике Српске, као и начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Бијељина.

У својим излагањима панелисти - замјеница омбудсмана за дјецу мр Јованка Вуковић, професори са Педагошког факултета у Бијељини, проф. др Сања Опсеница и проф. др Перо Спасојевић указали су на значај и неопходност квалитетније сарадње породице и васпитно-образовних институција, као и афирмације породичних вриједности.

Заједнички је закључак да је неопходно јачање професионалних и социјалних компетенција васпитно-образовних радника и стручних тимова по школама за давање подршке породицама у смислу развијања њихових потенцијала и капацитета (нпр. отварањем породичних савјетовалишта), чиме би се остварила квалитетнијa партнерскa сарадња између школе и породицe а у најбољем интересу дјеце.