ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Настављајући добру сарадњу са Средњишколским центром „Никола Тесла" у Броду, представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, поново је, по претходном договору, посјетио Центар и са ђацима трећег разреда одржао двије радионице на тему вршњачког насиља.

Радионице су обухватиле ученике свих одјељења трећег разреда, а имајући у вид доб учесника нагласак је стављен на сексуално насиље и његове посљедице, те на злоупотребу модерне технологије и друштвених мрежа као средства и начина за сексуално узнемиравање. Тема је изазвала значајно интересовање и врло занимљиве и отворене дискусије, у којима су ђаци износили своје мишљење, као и став о томе да ли би се, када и коме могли обратити ради савјета и помоћи у вези са темом, сексуалним и репродуктивним здрављем.

Посебно су били занимљиви њихови одговори и коментари како би они поступали у неким замишљеним ситуацијама, те размишљања и ставови који се тичу и односе на питања морала и система вриједности у друштву и времену у којем живимо. У дискусији су поставили и питање утицаја садржаја програма и материјала који се емитује или објављује путем неких медија и друштвених мрежа, те ефикасности институција и установа у поступку превентивног дјеловања и сузбијања насиља.

На крају, ученици су изразили задовољство учешћем у радионици, начином рада, и предложили  да се овакве радионице организују и за њихове родитеље.