ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Поводом  Међународног дана борбе против алкохолизма, у организацији Центра за заштиту менталног здравља, у Добоју је одржан округли сто „Алкохол и насиље".

У раду округлог стола учествовали су представници Центра за социјални рад Добој, Полицијске управе Добој, Окружног јавног тужилаштва Добој, Завода за јавно здравство ПЈ Добој, Дома здравља Добој, УГ „Будућност" Модрича, представници Општине Станари, представници Омбудсмана за дјецу, те представници различитих удружења грађана. Према ријечима уводничара, тема овогодишњег округлог стола наметнула се из праксе у раду Центра за заштиту менталног здравља јер је највећи проценат почињеног насиља уопште, а нарочито насиља у пoродици повезан са конзумирањем алкохола. Током дискусије учесника било је ријечи о провођењу постојећих законских прописа али и потреби да се још од најмлађег узраста основне школе ради на превенцији употребе алкохола и превенцији насиља.

Представник Омбудсмана за дјецу упознао је присустне са препорукама из посебног извјештаја Институције „Превенција употребе дувана и алкохола међу младима и дјецом" из децембра 2018. године, те указао на неопходност повезивања и сарадње субјеката заштите, нарочито када су у питању малољетна лица.

Закључци са овог округлог стола углавном се односе на неопходност координисаног ангажмана релевантних институција и њиховог повезивања на локалном нивоу како би се проводили превентивни програми усмјерени ка грађанима а нарочито ка омладини.