ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У наставку сарадње са СШЦ „НиколаТесла" Брод, представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, на позив управе поново је посјетио Центар и са ђацима другог разреда одржао двије радионице из области вршњачког насиља.

Радионицама су поред ђака присуствовали и заинтересовани наставници. Након представљања Институције, њеног начина рада и надлежности, ученицима су презентоване основне одредбе Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, а потом се разговарало о насиљу с нагласком на вербално злостављање, и на све чешће узнемиравање непримјереним порукама и садржајима преко мобилних телефона и на друштвеним мрежама. Учеснике у радионици су посебно занимали примјери и искуства из праксе Омбудсмана, након чега су и они износили своје ставове о узроцима и посљедицама које насиље оставља на жртву, али и о проблемима с којима су се неки од њих сусретали. Сматрају да у неким случајевима пријава насиља изостане због неповјерења у то да ће жртва бити заштићена и због страха од могуће освете и новог насиља ако насилник или насилници за то сазнају.

Послије радионице одржан је састанак са стручним тимом и руководством школе на којем је разговарано о изнесеним ставовима и запажањима дјеце у вези са насиљем, те о активностима које се у школи проводе ради његове превенције. Због актуелности теме и показане заинтересованости, руководство школе је предложило и замолило да одржимо радионицу на ову тему и са ђацима трећег разреда Центра.