DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

U Loparama je danas održan sastanak Aktiva direktora svih predškolskih ustanova Republike Srpske, kojem je na poziv predsjednika Aktiva prisustvovala i zamjenica ombudsmana za djecu mr Jovanka Vuković.

Domaćin je bio JU Dječiji vrtić „Lopare" i opština Lopare. Na sastanku, kome  je prisustvovala i Nataša Cvijanović, načelnica Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture, razgovaralo se o stanju u vrtićima čiji je osnivač lokalna samouprava, realizaciji Programa pripreme djece za polazak u školu, kao i izradi didaktičkih igračaka.

Posebno interesantna tema bila je primjena novog Pravilnika o načinu ostvarivanja programa u predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u razvoju, i šta to u stvari znači u praksi. Razgovaralo se o konkretnim problemima koji se javljaju prilikom (ne)prijema djece sa smetnjama u razvoju u vrtić i programu rada sa tom djecom u vrtićkim grupama.

Ovaj sastanak bio je i prilika da se sagledaju mogućnosti saradnje Institucije i ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja, sa ciljem unapređenja položaja djece predškolskog uzrasta.