ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Канцеларија Омбудсмана за дјецу Републике Српске у Бијељини, организовала је предавање на тему „Улога и значај системске породичне психотерапије у јачању професионалних компетенција у раду са породицом и дјецом".

Предавање и презентацију, реализовала је проф др.сци.мед. Невена Чаловска - Херцог, из Београда, специјалиста неуропсихијатар, универзитетски професор у Београду, носилац националног и европског сертификата за психотерапију, генерални секретар Европске асоцијације за породичну терапију, генерални секретар Савеза друштава психотерапеута Србије, експерт за акредитацију института за тренинг психотерапије при Европској асоцијацији за психотерапију, са сарадницима.

Скупу, који  је одржан 07.03.2019.године у Центру за културу у Бијељини, присуствовао је велики број професионалаца с подручја Бијељине и Зворника, из центара за социјални рад, центара за ментално здравље, предшколских установа, основних и средњих школа, универзитета, НВО које раде са дјецом, као и студенти Универзитета у Бијељини. По завршетку предавања настављен је интеракцијски рад, у коме су присутне колеге могли да поставе питања проф.др Чаловски - Херцог и њеним сарадницима из АСТ (Асоцијације системских терапеута Србије) везана за могућност едукације у области системске породичне психотерапије у Бијељини.

Присутни су изразили задовољство што им је институција Омбудмсмана за дјецу пружила прилика да се кроз предавање и разговор са еминентним стручњаком упознају са најзначајнијим поставкама, принципима и ефектима системске породичне психотерапије у раду професионалаца који раде са дјецом и породицама.

Закључак скупа је да јачањем  професионалних компетенција  стручних лица омогућавамо квалитетнију заштиту дјеце и породица у ризику, са крајњим циљем да задовољимо најбољи интерес дјеце.