ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У Основној школи „Милан Ракић" у Мјесној заједници Карановац, данас је отворен Дневни центар за подршку дјеци и породици „Гнијездо", намјењен првенствено дјеци која долазе из дисфункционалних породица и њиховим родитељима.

Дневни центри „Гнијездо", којих је широм БиХ у протеклих десет година отворено 14, иницирани су у као један од превентивно-интервентних програма, усмјерених на дјецу у ризику узраста од 6-15 година. Циљ отварања центара у мањим мјестима је обезбјеђивање програма трајније подршке, како би се дјеца у ризику оснажила и како би им се помогло да лакше превазилазе тешкоће и изазове са којима се свакодневно сусрећу.

Стандардизована и прилагођена методологија усмјерена је на јачање резилијентности, партиципације дјеце и подстицање узајамне подршке. Приступ омогућава индивидуално праћење и директан рад са дјецом, кроз подршку у савладавању школског градива, креативне, рекреативне, музичке и друге радионице за које дјеца покажу интересовање.

Рад центара је усмјерен и према родитељима дјеце корисника, а сарадња се успоставља и са представницима школа и других релевантних установа које пружају подршку и заштиту дјеци у ризику.

Поводом отварања Центра уприличена је дјечија представа "Гнијездо љубави", која промовише ненасиље, једнакост и позитивне вриједности.

Отварање Центра партнерски је подухват  ИН фондацијe  и World Vision БиХ.

Свечаном отварању Центра присуствовале су и представнице Омбудсмана за дјецу.