ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

На позив из ЈУ „Стручна и техничка школа" Дервента, представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, посјетио је школу и одржао двије радионице са ђацима који се образују за пословно правне техничаре, као наставак сарадње, у оквиру које је Омбудсман за дјецу лани већ организовао радионице у овој школи. С обзиром на усмјерење у школовању учесника радионица, руководство школе је предложило да ове радионице буду тематско-образовног карактера под називом: „Омбудсман за дјецу - искуства из праксе".

Радионице су одржане са два одјељења, другог и четвртог разреда. Након представљања институције Омбудсмана за дјецу, надлежности и овлашћења, ђацима су представњени резултати које је Институција остварила у поступку измјене постојећих и доношења нових прописа у вези са заштитом дјеце од насиља и злостављања, као и неки примјери из праксе. Тема  им је била веома занимљива, а представљени примјери из праксе су их потакнули на озбиљан разговор. Износили су и своја запажања и примједбе у вези са заштитом дјечијих права; неки су се похвалили да су већ стекли одређена сазнања о овој институцији, нажалост захваљујући проблемима, са којима су се њима блиска лица сусретала у вези са остварењем својих права. Критички су се осврнули на проблеме из области социјалне заштите, као и на проблеме који се односе и у вези су са све чешћом појавом насиља над дјецом. Њихови ставови и начин размишљања показали су да су стекли добро знање у досадашњем школовању.

Сложили су се да им је учешће у радионици било веома корисно и занимљиво, да су своје знање проширили и да су стекли једно ново искуство.