ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

На позив СШЦ „Никола Тесла" Брод, представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, посјетио је Центар и одржао је три радионице за ученике првих разреда. Позив је усљедио као наставак сарадње, у оквиру које је Омбудсман за дјецу организовао радионице „Да ли знамо шта је насиље" у прошлогодишњем циклусу активности „О твојим правима у твојој школи".

Радионице су одржане са по два одјељења. Након представљања институције Омбудсмана за дјецу, ученике смо упознали са одредбама Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, а потом се разговарало о насиљу с нагласком на вербално и насиље путем мобилних телефона. Расположење ученика и њихова заинтересованост за разговор, најбољи су показатељи да је ова тема увијек занимљива и да је о њој потребно стално говорити. Ученици су износили своје ставове о узроцима насиља и посљедицама које оно оставља на жртву, као и о проблемима с којима се сусрећу. Закључак је да би требало радити и са родитељима, с обзиром на улогу и значај породице у процесу образовања и васпитања дјетета.

Имајући у виду заинтересованост дјеце, али и потребу да се о појави насиља стално говори, руководство школе је предложилода се сличне радионице одрже и са ученицима другог и трећег разреда.