ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Канцеларију Омбудсмана за дјецу Републике Српске у Бијељини посјетила је госпођа Татјана Јунузагић, представница ГИЗ-а - Њемачке организације за међународну сарадњу, која у име Њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој дјелује у БиХ од 1995. године.

Приликом посјете је, као национални кооридинатор регионалног пројекта ГИЗ-а „Социјална права за рањиве групе" (СоРи), представила резултате пројекта, који је реализован у периоду од 2015-2018. године у Бијељини, Тузли, Брчко Дистрикту и Градачцу, са циљем да кључни актери, као што су центри за социјални рад, локалне управе и невладине организације побољшају услове за осигурање једнаких основних социјалних права за рањиве групе у одабраним општинама, међу њима и за дјецу ових категорија. Као исход реализације Пројекта издата је и публикација „Социјална и људска права рањивих група" (Водич за професионалце), који се већ налази у примјени у институцијама и установама циљних општина и градова.

Гђа Јунузагић је најавила нови пројекат ГИЗ-а са радним насловом „Социјална инклузија и реинтеграција посебно рањивих група у Источној Европи", који би такође имао регионални каракктер а чији је почетак планиран за септембар 2019. године. У циљу припреме тог Пројекта мисија екесперата ГИЗ-а из Њемачке ће током марта мјесеца посјетити земље регије у којима ће бити реализован. Између осталог планирају посјету и БиХ, и то Бијељини и Сарајеву. Изразили су жељу да, приликом посјете Бијељини, експерти поред Градске управе посјете и канцеларију Омбудсмана за дјецу у Бијељини.

Закључено је да би могућу, заједнички дефинисану будућу сарадњу између ГИЗ-а и Омбудсмана за дјецу Републике Српске, требало искористити као прилику за унапређење положаја дјеце, као најосјетљивије категорије становништва.