ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

ДЈЕЦА И МАСОВНА ОКУПЉАЊА 

Одрастање дјетета је процес који одређује његову будућност и припрема га за свијет одраслих и самосталан живот у њему, зато је и обавеза свих, да најбољи интерес дјетета буде приоритет у свим активностима и ситуацијама ако су затечена, употријебљена или злоупотријебљена приликом грађанских протеста, страначких скупова, спортских манифестација и других масовних окупљања.

УН Конвенција о правима дјетета јасно обавезује државе потписнице да обезбиједе да сви субјекти морају своје активности, које се тичу дјеце и у којима су укључена дјеца, спроводити искључиво у њиховом најбољем интересу, па тако и у напријед наведеним околностима.

Заштита дјеце у свим областима, па и у конкретној ситуацији „мирних протеста грађана" захтијева јасна правила која уређују обавезе надлежних служби и институција на поступање, укључујући и медије на професионално извјештавање у вези са дјецом, али и одговорност родитеља за бригу о дјеци.

Јер, пропуштањем дужне пажње, последице за дијете и његов психофизички развој могу бити веома тешке и дуготрајне са несагледиво штетним ефектима.

Посебна одговорност је на родитељима, јер је Породичним законом Републике Српске јасно уређено да имају дужност и право да штите своју малољетну дјецу и да се брину о њиховом животу и здрављу.

Питање учешћа дјеце на протестима није регулисано прописима, али оно што јесте регулисано јесте да најбољи интерес дјетета мора бити приоритет у свим активностима које се тичу дјетета. Масовна окупљања, протести и слично увијек носе одређене ризике, који могу довести у питање  безбједност дјеце  и њихово право на заштиту. Одговорност је одраслих, да имајући у виду могуће ризике, осигурају да безбједност дјеце не буде доведена у питање.

Родитељи сносе одговорност за своју дјецу и могу их водити гдје хоће, и на јавне скупове, мирне протесте, стадионе, концерте, угоститељске објекте и слично, али морају преузети и одговорност за евентуалне последице за дјецу због ризика које такви скупови носе.

С тим у вези непотребно је дјецу јавно експонирати и доводити у ситуације да учествују у догађајима које не разумију, нити су исти у складу са њиховим узрастом, потребама и могућностима.

Наравно, и остали субјекти заштите су обавезни да поступају у складу са УН Конвенцијом о правима дјетета, домаћим прописима, те да обезбиједе услове за здраво и безбрижно одрастање дјеце, као и да њихова  безбједност  не буде доведена у питање.

Небрига о дјеци, занемаривање дјеце, злоупотреба, манипулација  је насиље над  дјецом и дужност је свих да предузму све потребне мјере и радње у циљу заштите дјеце.

Кориштење дјеце ради остваривања циљева одраслих је неприхватљиво. Стога, омбудсман за дјецу позива родитеље да дјецу не експонирају на масовним окупљањима, а надлежне институције и службе да у складу са својим овлаштењима предузму све радње у циљу заштите дјеце.

                                                                                    Драгица Радовић, омбудсман за дјецу