ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

На позив руководства Основне школе „Иво Андрић" из Теслића, представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој, посјетио је Основну школу „Иво Андрић" у Теслићу. Позив је услиједио као наставак добре сарадње са овом школом, која је започета циклусом радионица из програма „О твојим правима у твојој школи". По мишљењу управе школе радионица „Да ли знамо шта је насиље?", одржана јесенас у овој школи, била је веома корисна, па су предложили да се слична радионица одржи и за ученике два одјељења седмог разреда, са посебним нагласком на вршњачко вербално насиље, насиље путем мобилних телефона и на друштвеним мрежама.

Стручни тим школе, на основу досадашњег искуства у раду с дјецом, сматра да је потребно посебну пажњу посвети дјеци тог узраста и упознавати их с проблемима и посљедицама вршњачког насиља.

Расположење дјеце и њихова заинтересованост за разговор о предложеној теми и о проблемима са којима се сусрећу, најбољи су показатељ да је ова тема увијек занимљива и да је о њој потребно стално говорити. Размишљање и ставови дјеце о узроцима насиља, посљедицама и проблемима са којима се жртве насиља сусрећу, такође су показатељ да је о вршњачком вербалном малтретирању и насиљу, које се данас врши и путем мобилних телефона и на друштвеним мрежама, потребно разговарати и са родитељима с обзиром на улогу и значај породице у процесу васпитања дјетета, али је потребно и појачати активности ради јачања механизма заштите дјеце од насиља.

Радионици су присуствовали заинтересовани наставници и школски педагог и психолог. Након  радионице одржан је састанак са стручним тимом школе, на којем је разговарано о вршњачком насиљу и о проблемима које оно носи, о примјени Протокола о поступању услучају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, о потреби јачања свијести одраслих о озбиљности посљедица које дјеца жртве насиља трпе и носе у себи.

Сви они који раде са дјецом дужни су да, од њиховог најранијег узраста раде на сталној превенцији вршњачког насиља и на пружању заштите и помоћи жртвама насиља. Због позитивних резултата и заинтересованости ученика договорен је наставак сарадње школе и Институције.