ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У организацији Омбудсмана за дјецу, у Добоју је данас одржан округли сто на тему „Превенција употребе дувана и алкохола међу дјецом и омладином".

Поред омбудсмана за дјецу Драгице Радовић и сарадника, у дискусији су учествовали и представници Министарства породице, омладине и спорта, ПУ Добој, републичких и градских инспекција, представници Центра за социјални рад, средњих школа из Добоја, Савјета ученика Медицинске школе, Центра за заштиту менталног здравља и Дома здравља Добој.

У уводном дијелу представљен је посебан извјештај Омбудсмана за дјецу на тему употребе дувана и алкохола међу омладином и дјецом и резултати релевантних истраживања, те искуства Центра за заштиту менталног здравља. Учесници су изнијели своја искуства и приједлоге од којих се већина односила на потребу оснаживања и рада са родитељима и дјецом још од најраније доби у циљу превенције конзумиранај алкохола и развоја болести зависности. Истакнуто је потреба да се у наставни план и програм као посебан предмет уврсти „здравствено васпитање и здрави стилови живота", јер је пракса показала да разматрање ових тема током часова одјељенских заједница није довољно. Наглашена је неопходност појачаног надзора и контроле од стране надлежних инспекција у циљу смањења доступности дувана и алкохола малољетним лицима.

Омбудсман за дјецу уважиће сугестије и закључке са овог скупа и уврстити их у препоруке надлежним министартсвима и институцијама.