ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Поводом Међународног дана људских права, замјеница oмбудсмана за дјецу Републике Српске, мр Јованка Вуковић посјетила je дјецу-жртве породичног насиља, која су смјештена у „Сигурну кућу" у Бијељини.

Три дјевојчице већ неколико мјесеци бораве у  овоj установи, која је за њих прије свега безбједна и има топлину дома. Редовно похађају наставу, имају психосоцијалну подршку и помоћ у савладавању траума и јачању сопствених потенцијала. Задовољне су условима боравка у „Кући", другарима у школи. Откриле су да би на распусту вољеле да „негдје оду".

Једно од најважнијих питања за ову дјецу је питање куда послије напуштања „Сигурне куће". То је један од најважнијих али и најтежих корака у враћању дјеце, жртава насиља у ширу заједницу. У том смислу остварују се контакти и сарадња са надлежним центрима за социјални рад.

„Сигурна кућа" у Бијељини у организацији  Фондације „Лара", функционише већ неколико година. Објекат је са смјештајним капацитетима за боравак до 15 особа. Кућа је опремљена у складу са стандардима из Правилника о стандардима за реализацију „Сигурне куће", које је прописало Министарство породице, омладине и спорта. Боравак у „Сигурној кући" потпуно је бесплатан за жртве насиља.