ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Десетог децембра широм свијета обиљежава се доношење Универзалне декларације о људским правима 1948.године, чија је потписница и Босна и Херцеговина.

Поводом Међународног дана људских права, у организацији Сарајевског отвореног центра, у Сарајеву је данас одржана конференција „Међувршњачко насиље на основу различитости - размјена искустава и разговор о стратегијама борбе против вршњачког насиља". Циљ конференције је изношење проблема са којима се суочавају дјеца, размјена сазнања, искустава и добрих пракси борбе против вршњачког насиља које су развиле поједине институције и невладине организације из БиХ.

У панелу су учествовали представници институција, као и невладиних организација, који се баве појавом вршњачког насиља. Кроз дискусије је наглашено да су данашња дјеца осим физичког веома често суочена и са вербалним насиљем, а нарочито насиљем у виртуелној сфери. Дјеца користе „друштвене мреже", тако да се насиље дешава и на интернету гдје је теже користити механизме заштите.

Омбдусман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић истакла је да школе морају бити установе са нултом толеранцијом насиља и да је „Протокол о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце", први и веома важан корак који би требао водити ка смањењу насиља над и међу децом. Нагласила је да се заштита дјеце од насиља проводи кроз превенцију вршњачког насиља, која мора бити систематска и континуирана од најранијег узраста, а ако се насиље деси неопходна је адекватна реакција надлежних служби, установа и институција.

Заједнички је став учесника конференције да дјеца требају љубав, пажњу и заштиту али исто тако захтјевају и надзор. Уз права дјеце иду и обавезе и одговорност. Васпитање дјеце треба бити заједнички задатак родитеља, школе и свих оних који раде с дјецом и за дјецу.