ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, организовало је тематску сједницу „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање укључености и равноправности у Босни и Херцеговини", која је одржана у Сарајеву у згради Парламентарне скупштине.

У раду сједнице учествовали су представници Савеза параплегичара и обољелих од дјечије парализе ФБиХ, координационог одбора организације инвалида Републике Српске, ФОНД-а здравственог осигурања Брчко дистрикта БиХ, Завода здравственог осигурања кантона ФБиХ, Савеза глувих и наглувих РС, као и представници других релевантних удружења и институција.

Омбудсман за дјецу Драгица Радовић, поздравила је учеснике сједнице и пренијела искуства институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске у примјени међународних и домаћих прописа, који регулишу услове и обавезе остваривања права дјеце са потешкоћама у развоју.

Након дискусије која је организована у два панела, учесници Тематске сједнице су усвојили закључке, које ће упутити релевантним ресорима.