ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У циљу побољшања положаја дјеце ромске популације на подручју регије Града Бијељина и шире, институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске, већ дужи низ година има квалитетну сарадњу са УГ „Отахарин".
Замјенице омбудсмана за дјецу, мр Јованке Вуковић посјетила је данас Дневни центар за дјецу из УГ „Отахарин". Том приликом се упознала са условима боравка дјеце, а чланови Стручног тима Удружења су презентовали услуге, које се пружају малишанима, као и активности и актуелне пројекте које реализује ово Удружење.

Посјета је искориштена и за организовање радионице за око 40-так родитеља из Удружења, којој су присуствовали и представнци Центра за социјални рад, Градске управе и педагог ОШ „Јован Дучић". На радионици се разговарало о најзначајнијим проблемима који се тичу њихове дјеце. Прије свега тема је била нередовно похађање наставе, тј. разлози изостајања из школе или уопште неуписивање у школу. Присутним родитељима указано је на значај образовања, као најбољи интерес дјеце. Родитељи чија дјеца не похађају основну школу упозорени су да тиме нарушавају право дјетета на образовање, које им гарантује УН Конвенције и да су директно одговорни за кршење тог права властите дјеце, што подразумијева и санкције због занемаривања родитељских права и дужности. Разговарало се и о проблему и посљедицама просјачења, као вида експлоатације дјеце. Највише интересовања родитељи су показали за услове  остваривања права из области социјалне и дјечије заштите.