ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У сусрет Међународном дану права дјетета, који се сваке године обиљежава 20. новембра, замјеница омбудсмана за дјецу Републике Српске, Јованка Вуковић посјетила је Основну школу „Вук Караџић" у Бијељини. Ова основна школа једина у регији Бијељина и Семберија, има одјељење за дјецу са сметњама у развоју, које  похађа укупно 25  ученика и ова посјета била је посвећена баш њима.

Разговарала је с директором и педагогом школе о изазовима и проблемима у организовању наставе за ово одјељење али и достигнућима у образовању и васпитању ове дјеце. Директор је истакао високу сензибилност школе за потребе ових ученика, у смислу сталног  прилагођавања објекта, а нарочито додатне едукације запослених. Двије учионице су намјенски опремљене за потребе наставе са овим малишанима.

Током посјете обављен је разговор са дефектолозима који раде са дјецом. Истакле су проблеме, који су препознатљиви и у ширем контексту, а то је питање уџбеника за прилагођени наставни програм за дјецу са сметњама у развоју и недостатак сензорске собе. Према њиховим ријечима била би неопходна бар једна оваква соба у Бијељини.

Уз честитке поводом „Дана права дјетета", малишанима је у име институције Омбудсмана, госпођа Вуковић  уручила скроман поклон у виду  дидактичког и промо  материјала о правима дјетета.