ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

На крају овогодишњих активности „О твојим правима у твојој школи", представник Омбудсмана за дјецу, посјетио је данас Средњу школу „Никола Тесла" у Броду.

Домаћини, школски педагог и психолог помогли су у организовању радионице „Да ли знамо шта је насиље?", на којој су учествовали група ученика-представника одјељенских заједница и чланови Савјета ученика. Тема им је била интересантна па су се сви активно укључили у разговор о појави и посљедицама насиља. Сматрају да је вршњачко вербално злостављање нажалост постала честа појава а све чешће се, како кажу, врши и употребом савремене технологије - употребом мобилних телефона и кроз садржај порука или ставовима преко друштвених мрежа. Износили су ставове и мишљења о разлозима злостављања и посљедицама које жртве осјећају и трпе, о „навијању или подржавању вријеђања или понижавања". Запазили су да често изостаје саосјећања са жтрвама насиља. Из тог разлога, заједнички смо закључили да су овакве радионице потребне и корисне, јер пружају прилику ученицима да изнесу своје ставове, али и и да науче како правилно и одговорно реаговати и носити се са ситуацијама у којима могу бити жртве или свједоци насиља.

Обећали су да ће стречена знања да ће стечено знање и информације које су добили  пренијети својим другарима у одјељенским заједницама.