ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи", представница  Омбудсмана за дјецу Републике Српске посјетила је данас Основну школу „Вук Стефановић Караџић" у Бањој Луци.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?", организована је са члановима Савјета ученика - ученицима четвртог до деветог разреда. Као и сваки пут дјеца су на почетку радионице пажљиво пратила уводно излагање о појму и  врстама насиља. Активно су учествовали у разговору, износила су своје ставове и запажања. Постављали су питања коме да се обрате у случају да их неко вријеђа и вербално напада, како да се понашају у неким конкретним ситуацијама, на која смо заједнички дошли до одговора. Посебно им је био интересантан разговор о психичком насиљу. Заједнички смо се подсјетили  да не требају разговарати са странцима, да је пожељно да се пристојно понашају и изражавају и да на насиље не одговарају насиљем. У случају да буду жртве или свједоци насиља, сложили су се да се увијек могу обратити родитељима и наставницима. На крају су кроз игру, на њима прилагођен и занимљив начин, дошли до рјешења за неке конкретне ситуације.

Педагогица школе, која је присуствовала дијелу радионице, изразила је жељу за будућом сарадњом са Институцијом, а и дјеца су оцјенила да им је радионица била интересантнаи и корисна. Радионица је успешно завршила, јер је представница Омбудсмана за дјецу разговарала са комуникатвном и знатижељном дјецом, која су за сваку похвалу и понос својих родитеља и наставника.