ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, посјетио је данас  Основну школу „Иво Андрић" у мјесту Ђулић, поред Теслића и са ученицима другог и трећег одјељења осмог разреда одржао радионице на тему  „Да ли знамо шта је насиље?".

Изузетно расположени, ђаци су са задовољством прихватили разговор о теми која их је заинтересовала. Показали су да су на часовима у школи већ упознати о теми насиља, врстама и посљедицама које ова појава носи. Износили су своја мишљења и одговарали на питања како би се понашали и заштитили у ситуацији да су свједоци или жртве насиља. Истакли су да је у међусобном односу и опхођењу честа појава вербалног злостављања, које се најчешће изражава псовкама, пријетњама  и разним увредама, те да се такав међусобни однос и комуникација често практикује и путем мобилних телефона. Према њиховим ријечима физичко насиље и други облици злостављања које смо помињали у разговору ријетко се дешавају у њиховој средини, јер, како кажу, живе у мањем мјесту у којем  се сви међусобно познају. Сматрају да је често нека ситница или међусобно неразумијевање повод за свађу, која се некад претвори у вршњачки сукоб, што проузрокује даље неспоразуме  и да се тако круг међусобних сукоба затвара. Свјесни су да су такве ситуације посљедица  недовољне спремности за разговор и уважавање другачијег мишљења или става. Потербно је истаћи да су раду и разговору са дјецом присуствовали и заинтересовани наставници, педагогица и директорица школе.

Након рада са дјецом, представник Омбудсмана одржао је састанак са директорицом и педагогицом школе на којем је разговарано и о теми радионице, искуствима и праксом особља школе у примјени Протокола о поступању услучају насиља, злостављања или занемаривања дјеце. Изразили су задовљство што је њихова школа изабрана за домаћина оваквој активности Омбудсмана за дјецу  уз жељу да се радионица на ову или неке друге теме поново организује у њиховој школи.