ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Представници Омбудсмана за дјецу Републике Српске посјетили су данас Основну школу „Јован Дучић" Залужани.
У разговору са помоћником директора, педагогом и разредним старјешином VII разреда, сазнали смо да школа, поред централне има и подручне школе и броји укупно 1065 ученика.

Радионица из циклуса „О твојим правима у твојој школи", у оквиру сета радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?", одржана је у подручној школи у Куљанима, коју похађа 480 ученика. Радионица је посвећена препознавању и превенцији насиља и према препоруци стручне службе, реализована је за ученике VII разреда, јер се баш у том разреду десило озбиљније вршњачко насиље.

Комуникација с ученицима брзо је успостављена и није им било тешко дефинисати насиље и његове врсте. Међутим, у проблемским ситуацијама, иако су знали шта је то насиље и која врста насиља је у питању, показивали су другачији приступ и већу склоност да на насиље реагују насиљем. Разговором о проблемским ситуацијама које садрже насилне елементе понашања, свјесни су да их такав приступ води још дубље у проблем, па увиђају да би требали другачије поступати и вјежбати ненасилну комуникацију.

Заједнички је закључак, да је с дјецом потребно радити на вјештинама комуникације, на одржавању будности и пажње током наставе, те да у том смјеру стручно особље школе настави и  даље радити с ученицима и учити их правилним обрасцима понашања, нетолерисати насилно понашање, те наравно у тај рад, што више укључивати и родитеље.

Разговарајући с дјецом о њиховим правима сазнали смо да многа права познају, али да нису до сада чули о Институцији, те су им представници Инстуције појаснили надлежности и овлашћења и упутили их на то да се и сами могу обратити са свим питањима везано за остваривање, промоцију и заштиту њихових права.