ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", замјеница омбудсмана за дјецу Републике Српске, мр Јованка Вуковић, посјетила је бијељинску Гиманзију и са ученицима првог разреда реализовала едукативну радионицу  „Да ли знамо шта је насиље?".

Новопечени гимназијалци на почетку радионице ниси били баш „причљиви", али што је радионица више одмицала постајали су све отворенији и чак су износили лична искуства у вези са физичким и психичким насиљем. Значајно је напоменути да су, и поред чињенице да су тек кренули у Гимназију, стручни тим школе препознали, као адресу на коју  би се обратили у случају насиља. Ово је свакако за похвалу, пошто то није била честа појава у претходним школама. Тим школе чине педагог, психолог и социјални радник, који се по ријечима директора Гимназије, ученицима представљају већ на почетку школске године.

Састанак са директором и педагогом школе одржан је по завршетку радионице. Како кажу, труде се да што више пажње посвете ученицима и да одрже квалитет наставног, али и васпитног процеса. Истакли су да је наркоманија велики проблем не само ове школе, него и младих уопште. Посебно су апострофирали спознаје до којих су искуствено дошли, да су родитељи, врло често најслабија карика у васпитном процесу ученика, тј. да се односе презаштитнички, некритички и да мало времена посвећују својој дјеци у њиховој најосјетљивојој животној доби.

Закључак састанка је да би се са родитељима требало радити на јачању њихових родитељских капацитета и компетенција, а у најбољем интересу дјеце.