ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Актив директора основних школа регије Семберија, је 01.11.2018.године у ЈУ ОШ „Свети Сава" у Бијељини одржао редовну сједницу. Поред директора 18 основних школа које припадају овој регији (Бијељина, Угљевик и Лопаре), сједницу су присуствовали и  представници Републичког педагошког завода, канцеларија у Бијељини, ОСЦЕ-а и замјеница oмбудсмана за дјецу Републике Српске, мр Јованка Вуковић.

Расправљало се о актуелним проблемима ових школа, али је на дневном реду било и обраћање замјенице oмбудсмана за дјецу, са циљем да се представи канцеларија у Бијељини као прилика за квалитетну сарадњу у циљу унапређење положаја ученика у основношколском образовању ове регије.

Том приликом је испред институције Омбудсмана указано на неколико питања, која завређују пажњу у смислу њиховог анализирања, изналажења најбољег рјешења и касније дефинисања евентуалних препорука. Разговарало се о дужини трајања поступка процјене потреба и усмјеравања ученика са сметњама у развоју и како то утиче на прилагођавање индивидуалног наставног програма за ту дјецу. Тема је била и (не)ријешене архитектонске баријере у школама, затим примјена Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе  и искориштавања дјеце у пракси, те  реализација едукативних радионица у области дјечијих права. Истакнуто је да су ови састанци прилика да се детектују аутентични проблеми ученика основних школа са терена, размјене искуства и дефинишу правци дјеловања и сарадње институције Омбудсмана и школа.

Сходно томе, договорено је да у складу са својим обавезама замјеница омбудсмана буде присутна на наредним сједницама Актива директора регије Семберија.