ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У организацији Фондације „Женски центар" Требиње у Бањој Луци је 31.10.2018. године одржан округли сто на тему „Приједлог допуне Породичног закона Републике Српске".

Циљ округлог стола био је презентација дијела активности Фондације, чији резултат је приједлог амандмана на члан 106. став 4. Породичног закона, који се тиче одузимања родитељског права, али и размијена искустава и пракси стручњака из ове области, како би се обезбиједила адекватне заштите интереса и права дјеце из области коју регулише Породични закон Републике Српске.

Округлом столу присуствовали су представници судова у Бањој Луци, Окружног јавног тужилаштва Бања Лука, надлежних министарстава, посланичких клубова, Гендер центра, Друштва психолога РС, Асоцијације полиграфских и психолошких испитивања, Центра за социјални рад Бања Лука, невладиних организација, али и омбудсман за дјецу Драгица Радовић.

Омбудсман за дјецу је подсјетила је да је Институција поднијела Иницијативу за измјене и допуне Породичног закона Републике Српске 2010. године по више основа, те да су неки од приједлога усвојени Законом о измјенама и допунама Породичног закона („Службени гласник РС", број: 63/14), као и да је Годишњим извјештајем о раду Омбудсмана за дјецу за 2017. годину наглашена потреба за додатним измјенама и допунама Породичног закона.