ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У оквиру радионица „О твојим правима у твојој школи", представници Омбудсмана за дјецу посјетили су данас Медицинску школу у Бањалуци, те одржали радионицу „Да ли знамо шта је насиље?".

Радионица је одржана са члановима Савјета ученика школе, а присуствовао јој је и и школски психолог. Ученици су показали завидан ниво знања о дјечијим правима али и о теми насиља, указивали су на неке примјере насиља из живота те начине рјешавања таквих ситуација. Истакли су да у њиховој школи немају примјере вршњачког насиља, да је оно било израженије док су похађали основну школу, али да су врло често свједоци насиља на интернету. Кроз игру „Шта ако", кроз коју дјеца уче вјештине превенције и савладавају озбиљне лекције, а истовремено се и забављају и подстичу на размишљање, интерактивно су рјешавали проблеме, били су отворени и врло креативни. У случају насиља прво би се, како кажу, обратили родитељима.

Чланови Савјета ученика али и стручни радници школе изразили су жељу да се у наредном периоду радионице и на дугу тему одржавају у њиховој школи.