ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", представница  Омбудсмана за дјецу, канцеларија у Фочи, данас је посјетила Основну школу „Свети Сава".

У разговору са школским психологом сазнали смо да је у овој васпитнообразовној установи у школској 2018/2019 години уписано незнатно мање ученика, у односу на претходну. Ученици се истичу у наставним и ваннаставним активности, редовно освајају награде у разним школским а нарочито спортским активностима, а традиционално освајају неку од награда у локалној заједници у уређењу школског дворишта.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је у једном одјељењу VIII разреда, а учествовали су и представници Младих едукатора ове школе. Ученици су показали интерес за тему, а посебно су били задовољни интерактивним начином рада. Показали су спремност да разговарају о насиљу, знају препознати поједине облике насилног понашања, а разговарало се и о његовим узроцима и посљедицама.

Како кажу, у њиховој средини има вербалног насиља, али не у великој мјери, а досада нису запазили теже случајеве повреде дјечијих права.