ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

На позив Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце" Пале, омбудсман за дјецу Драгица Радовић, посјетила је општину Пале и присуствовала радном састанку групе представника надлежних институција и служби, које дјелују у циљу заштите дјеце од насиља, занемаривања и злостављања.

Састанку су присуствовали представници васпитно-образовних институција, Центра за социјални рад, полиције, здравствених установа, невладиних организација са подручја општине Пале, те представници медија. Ово је био редован, радни састанак који се у општини Пале организује једанпут мјесечно у складу са Протоколом о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, са циљем размјене информација, те предузимања заједничких активности свих субјеката заштите у области превенције, едукације о насиљу, али и у дијелу интервенције.

Омбудсман за дјецу подсјетила је да је насиље над дјететом озбиљан друштвени проблем и један од најчешћих облика кршења основних права и интереса дјеце, јер озбиљно угрожава њихов раст и развој. Истакла је да, нажалост често, изостаје одговарајућа реакција надлежних институција и служби, а поступање у складу са одредбама Протокола осигурава адекватну заштиту дјетета, прије свега кроз превенцију, препознавање узрока и проблема насилног понашања, пријављивање и примјене одговарајућих третмана и потребне помоћи и подршке дјетету.