ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У склопу најављених радионица „О твојим правима у твојој школи", представници Омбудсмана за дјецу   посјетитли су Средњу школу Челинац и одржали радионицу под називом „Да ли знамо шта је насиље?".

Из разговора са педагогом и психологом сазнали смо да Средњу школу Челинац  похађа 200 ученика у 4 смјера: економија, право и трговина; угоститељство и туризам; машинство и обрада метала; геодезија и грађевинарство. У школи доста раде на превенцији насиља, а посебно су поносни на своје ученике који,  као дио вршњачке едукације, воде радионице у основним школама.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" протекла је у веселој атмосфери. Одржана је за представнике Савјета ученика, али и ученике који су изразили посебан интерес за ову тему. Ученици су показали завидан ниво знања о дјечијим правима али и о теми насиља. Дато им је да кроз игру „Шта ако" ријеше проблемске ситауције. Иако кроз ову игру дјеца уче вјештине превенције и савладавају озбиљне лекције, истовремено се и забављају и подстичу на размишљање.

Ученици су изразили жељу да радионица траје дуже, те да се поново одржи у њиховој школи.