ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Асоцијација средњошколаца из Бијељине, традиционално је обиљежила ткзв. „Социјални дан", дан када средњошколци школске клупе мијењају радним мјестима. Ова активност се проводи на нивоу БиХ, као и у многим европским земљама. То је прилика да се младим људима омогући увид у функционисање и радне задатке на конкретном радном мјесту  у реалном и јавном сектору.

Петоро ученика Гимназије „Филип Вишњић" из Бијељине посјетило је канцеларију Омбудсмана за дјецу Републике Српске. Том приликом је замјеница омбудсмана за дјецу, Јованка Вуковић „младе колеге" упознала за улогом Институције уопште, начину функционисања  и конкретном  раду у рјешавању  неког предмета, али и активностима на унапређењу положаја дјеце у Српској. Гиманзијалци су изразили задовољство што су се упознали са радом Институције, о којој како кажу, нису баш много знали. Били су врло радознали током посјете. Институцију су напустили са поруком да ће са својим вршњацима подијелити нова сазнања о Омбудсману за дјецу, јер им је то „важно". Занимљиво је да је једна ученица изразила жељу да упише  неки од факултета  хуманистичких наука, како би и она „сутра помагала дјеци", а остали да ће се, ма чиме се бавили професионално,  увијек бавити и хуманитарним радом.

Ово је свакако било занимљиво искуство и за замјеницу омбудсмана, која је од средњошколаца могла чути  њихове аутентичне идеје у области бриге о дјеци и младима.