ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима 18.10.2018. одржан је састанак Радне групе за заштиту безбједности дјетета Града Бијељине. Радну групу, која функционише већ неколико година, именовао је Градоначелник и  чине је  представници релевантних институција: Центар за социјални рад, Центар јавне безбједности, Гранична полиција, Основни суд, Тужилаштво, Дом здравља, Kанцеларија за бесплатну правну помоћ, школа и представници цивилног сектора у Бијељини (УГ „Отахарин"). Поред редовних чланова, на позив организатора састанку је  присуствовала и  замјеница Омбудсмана за дјецу РС, мр Јованка Вуковић, као и представник Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Миљан Миљанић, и извршни директор Омладинског центра  „Вермонт", Дамир Раденковић из Брчког.

Тема састанка била je анализа активности Радне групе у вези са спречавањем трговине и просјачења дјеце. Закључак учесника овог састанка је да је неопходно отворити Прихватне станице/Прихватилишта за дјецу која просјаче у Бијељини. Истакнуто је да без могућности смјештаја за ту дјецу, потписани Протокол о поступању и сарадњи надлежних субјеката у случајевима дјеце затечене у просјачењу на подручју Града Бијељина, не може у потпуности да се примијени у пракси.

Наглашена је потреба и предност мултидисциплинарне сарадње у раду Групе, а посебно је представљена институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске и нововотворена канцеларија у Бијељини, као прилика за добру сарадњу ове  радне групе и Институције, а у најбољем интересу дјеце у Бијељини.