ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

ЈУ Стручна и техничка школа у  Дервенти била је домаћин и истовремено учесник у организацији радионице Омбудсмана за дјецу из програма „О твојим правима у твојој школи".

Љубазни представници школе, школски педагог и психолог изнијели су податке о настанку, организацији и активностима школе, коју тренутно похађа 476 ђака. У овој школи ученици стичу знања из четири струке и то: из области економије, права и трговине, из области пољопривреде и прераде хране, затим из угоститељства и туризма и из машинства и обраде метала. У разговору о увијек актуелној теми насиља, истакли су да ту појаву веома озбиљно схватају и да настоје да, кроз рад школских органа са ђацима и њиховим родитељима, као и кроз сарадњу са органима локалне заједнице, превентивно дјелују на сузбијању сваког вида насиља, те су с тим у вези изразили задовољство посјетом и одржавањем планиране радионице на тему насиље.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са ђацима другог одјељења првог разреда који се школују за туристичке техничаре. За почетак учесници радионице упознати су са организацијом, надлежностима и начином рада Институције, а потом су учествовали у веома занимљивом разговору о појави и облицима насиља. Показали су да о теми већ доста знају, врло лако су одредили дефиницију и врсте насиља, као и могуће посљедице на жртву насиља.

Заједнички су закључили да о насиљу у било којем облику не треба да ћутимо и да је отворен разговор о овом проблему, почев од разговора у породици па до школе и других уставова, превентивно дјеловање на његовом сузбијању.