ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи" представници Омбудсмана за дјецу посјетили су Гимназију у Градишци.

Разговарали су са педагогом и психологом о раду и активностима школе. Гимназију тренутно  похађа 300 ученика, а стручна служба истиче да су посебно задовољни радом Савјета ученика, који је веома активан; сарађује са локалном заједницом и НВО сектором, а организују и хуманитарне акције.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са ученицима једног одјељење другог разреда и представницима Савјета ученика. Учесници радионице су се упознали са надлежностима и начином рада Институције, за коју су многи први пута чули, а онда и о основним одредбама УН Конвенције о правима дјетета, Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце и Протокола о поступању у случајевима вршњачког насиља. Тема им није непозната па се отворено разговарало о узроцима, врстама и посљедицама насиља над дјецом. Сматрају да је од свих облика, психичко насиље можда најопасније, јер га је тешко препознати, док за насиље на интернету истичу да је можда најчешћа врста насиља.

Ако би имали сазнања да је неко дијете жртва било којег облика насиља о томе би разговарали са педагогом, психологом школе или са неким професором. Овакав став ученика говори о повјерењу и отворености стручне службе и наставног особља за све проблеме с којима би се дјеца могла суочити, што је свакако за похвалу.